Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Θρεπτικά και πολύτιμα για τον οργανισμό, τα πράσινα λαχανικά χαρίζουν υγεία και ευεξία. Είναι από τις λίγες τροφές που συσσωρεύουν τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες και έχουν αναμφισβήτητα, σημαντική διατροφική αξία.

ΜΑΡΟΥΛΙ















Πλούσιο σε λουτεΐνη και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, το κατσαρό μαρούλι βελτιώνει σημαντικά την όραση. Περιέχει σουλφοραφάνη, μια οργανική ένωση που παρουσιάζει αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σοταρισμένα ή στον ατμό, τα κατσαρά μαρούλια, μπορεί να είναι πικρά στη γεύση, αλλά έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

ΣΠΑΝΑΚΙ















Κάλλιστα ο Ποπάυ, θα μπορούσε να είναι ένας... επιτυχημένος διατροφολόγος και όχι ένας απλός ναύτης. Το σπανάκι που συνήθιζε να τρώει σε μεγάλες ποσότητες ο ήρωας των αγαπημένων κόμιξ, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυλλικό οξύ και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το φυλλικό οξύ είναι μέλος του συμπλέγματος των βιταμινών Β και είναι απαραίτητο στη σύνθεση του DNA. Για τον λόγο αυτό, το φυλλικό οξύ βοηθάει σημαντικά στην προστασία κατά του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε κάλλιο, αναγκαίο για την καλή λειτουργία των μυών και συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
ΛΑΧΑΝΟ





Ανεξαρτήτως χρώματος, το λάχανο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου, φυλλικού οξέος, βιταμινών του συμπλέγματος B, καλίου και αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι ινδόλες και οι σουλφοραφάνες. Ωστόσο όπως προκύπτει από έρευνες, το μοβ λάχανο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το άσπρο, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6-8 φορές μεγαλύτερη. Το λάχανο μάλιστα ενδείκνυται για καπνιστές, άτομα επιρρεπή στις ιώσεις και όσους βιώνουν έντονο στρες.
ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ






Αν και μικροσκοπικά, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α, C, Κ, Β6, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη), αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και το ποσοστό νατρίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τρώγονται ψητά στον φούρνο, μαγειρεμένα σε σούπες και στην κατσαρόλα, ωμά ή σε σαλάτες. Τα φρέσκα λαχανάκια Βρυξελλών διατηρούνται για 3-4 ημέρες στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα, ενώ μπορείτε να τα καταψύξετε, αφού προηγουμένως τα ζεματίσετε για 3-5 λεπτά.
ΡΟΚΑ







Με πικάντικη και ιδιαίτερα πιπεράτη γεύση, η ρόκα έχει τη δική της θέση στη λίστα των λαχανικών. Φημίζεται για τις διουρητικές ιδιότητες της, για την πλούσια περιεκτικότητά της σε βιταμίνες Α και C, αλλά και τα ποσοστά σε ασβέστιο και κάλιο, που περιέχει. Μάλιστα, λόγω του ασβεστίου, ενδείκνυται η κατανάλωση ρόκας για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ σε κάθε περίπτωση βοηθάει στην ενδυνάμωση των οστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου