ΟΡΕΚΤΙΚΑ-ΣΝΑΚ

                    Σπανακόπιτα με πράσο και τυρί

 Υλικά 

1 κουτί χωριάτικο φύλλο 
500 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι ψιλοκομμένο 
3 μεγάλα πράσα κομμένα σε ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
4 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
2 κ.γ. ξερός τριμμένος δυόσμος
40 μλ. Ελαιόλαδο για τη γέμιση + 40 μλ. για τα φύλλα
500 γρ. ανθότυρο ή μανούρι, τριμμένο στο χέρι
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι
70 γρ. νυφάδες βρώμης
100 γρ. βούτυρο


Παρασκευή

1. Βγάζετε το φύλλο απ’ τη κατάψυξη 2 ώρες πριν αρχίσετε τις ετοιμασίες για την πίτα. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμυδάκια και άνηθο.

2. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε τα 40 ml λάδι και το ζεσταίνετε σε μεσαία φωτιά . Ρίχνετε μέσα στο ζεστό λάδι το κατεψυγμένο σπανάκι και το σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Θα δείτε πως σιγά- σιγά αποψύχεται.

3. Στο πεντάλεπτο βάζετε το κρεμμυδάκι και το πράσο να σοταριστεί μαζί με το σπανάκι και ανακατεύετε. Σταδιακά προσθέτετε τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε κάθε τόσο για 10 συνολικά λεπτά, μέχρι όλο το μίγμα να είναι ενιαίο και χωρίς υγρά.

Χορτόπιτα με σπανάκι, πράσο και μανούρι4. Σβήνετε το μάτι, προσθέτετε το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε καλά να πάει παντού και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 30’ πριν το βάλετε στη πίτα, γιατί αλλιώς θα πανιάσουν τα κάτω φύλλα και δεν θα ψηθούν ποτέ σωστά.

5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC. Σε μεγάλο ταψί ρίχνετε λίγο λάδι, το αλείφετε σε όλο τον πάτο και στα τοιχώματα και τοποθετείτε το πρώτο φύλλο στο κέντρο. Το λαδώνετε ελαφρά από πάνω και τοποθετείτε το δεύτερο που επίσης λαδώνετε και το τρίτο που θα υποδεχτεί τη γέμιση αλάδωτο.

6. Στη κρύα πλέον γέμιση σπάτε μέσα τα δυο αυγά, προσθέτετε τις νυφάδες βρώμης για να απορροφήσουν υγρά και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τη γέμιση στο ταψί.

7. Με μια σπάτουλα ισιώνετε τη γέμιση στο ταψί και από πάνω της προσθέτετε ένα φύλλο, το οποίο και λαδώνετε. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα 4 φύλλα θα τα τοποθετήσετε σαν σουρωμένες κουρτίνες πάνω στο προηγούμενο φύλλο. Κάθε φύλλο θα το σουρώσετε τόσο ώστε να πιάσει το ¼ του μήκους του ταψιού, οπότε με τα 4 φύλλα θα καλύψετε πλήρως την επιφάνεια. Το άπλωμα αυτό γίνεται έτσι ώστε να υπάρξουν κενά με αέρα και μεγάλες επιφάνειες που θα ψηθούν πολύ τραγανές στον φούρνο.

8. Έχετε ως εναλλακτική να περάστε τα πάνω φύλλα με αυγό ή γάλα, αλλά τα πολύ σουρωμένα φύλλα γίνονται πολύ πιο τραγανά με βούτυρο. Οπότε, λιώνετε το βούτυρο, το περιχύνετε κατά μήκος και πλάτος του ταψιού και με πινέλο καλύπτετε όλες τις ορατές επιφάνειες.

9. Χαράζετε τα κομμάτια της πίτας με μαχαίρι για να μπορούν να κοπούν αλλά και για να δραπετεύει η υγρασία στο ψήσιμο. Βάζετε την πίτα στο φούρνο στους 180ºC.

10. Θα ψήσετε την πίτα για περίπου 50’ ως 1 ώρα, ανάλογα πάντα με τον φούρνο. Ενδεχομένως ο φούρνος σας να χρειάζεται για την πρώτη μισή ώρα να ακουμπάει το ταψί στον πάτο προκειμένου να ψηθούν τα κάτω φύλλα (όπως συμβαίνει με κάποιος φούρνους). Σ’ αυτή την περίπτωση τοποθετείστε μετά τα 30’ το ταψί ψηλά, για να ψηθεί σωστά και το πάνω φύλλο.





Σφολιατοκρακεράκια

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο σφολιάτας
1 αβγό
2-3 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον
διάφορα μπαχαρικά (πάπρικα,σκόρδο)
100 γρ τυρί regato

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Στρώνουμε την σφολιάτα και την αλείφουμε με το αβγό.
Με μια ρολέτα πίτσας κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια



 Ανα δυο σειρές μπορούμε να κάνουμε και άλλη γεύση.
Εγώ στις δυο πρώτες ρίχνω σκόρδο σε σκόνη ,στις επόμενες πάπρικα και ότι άλλο μπορεί να αρέσει σε εσάς.
Στη συνέχεια ρίχνω το ψιλοκομμένο μπέικον και το τυρί και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά!



















                                ΨΩΜΙ


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό (8 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες Τις Χρήσεις 
20 γραμ. (2 ½ φακελάκια) Μαγιά σε σκονη 
50 γραμ. (2 κουτ. σούπας) βούτυρο 
20 γραμ. (1 κουτ. σούπας) ζάχαρη
20 γραμ. (3 κουτ. γλυκού) αλάτι
600 ml (3 φλιτζ. τσαγιού) νερό

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Διαλύετε τη Μαγιά  σε ½ φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν. Στο μπολ του μίξερ βάζετε όλα τα υλικά και ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη (περίπου για 10 λεπτά). Αφήνετε το μπολ σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη ή πετσέτα σε χλιαρό μέρος για 20 λεπτά. Χωρίζετε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη, πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα της αρεσκείας σας και την τοποθετείτε σε αλευρωμένο ταψί. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά. Καλή σας όρεξη!!











                      Σπιτικά κρουασίνια!!


ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο σφολιάτας
100 γρ παρμεζάνα ή ρεγκάτο
1 αυγό χτυπημένο
1/2 κ. γ πάπρικα
3 λωρίδες μπέικον
πιπέρι -αλάτι
σουσάμι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σ' ένα ταψί με λαδόκολλα στρώνουμε την σφολιάτα και την χωρίζουμε με το μαχαίρι σε δύο μέρη. Την αλείφουμε ελαφρά με το χτυπημένο αυγό. Μετά απλώνουμε στο μισό φύλλο το τριμμένο τυρί, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο και τέλος το ψιλοκομμένο μπέικον,προσπαθούμε να την σκεπάσουμε καλά με όλα τα υλικά.Βάζουμε την άλλη μισή σφολιάτα από πάνω όσο μπορούμε καλλίτερα, για να ενωθούν τα δύο φύλλα.Χωρίζουμε σε ίσια περίπου μέρη το φύλλο μας και κάνουμε λωρίδες.Παίρνουμε μια μια λωρίδα και την  στρίβουμε ελαφρά  για να πάρουν σχήμα. Πιέζουμε λίγο τις άκρες από το κάθε κρουασίνι για να σταθεί καλλίτερα στο χαρτί και αφήνουμε ένα μικρό κενό μεταξύ τους για να ψηθούν καλλίτερα. Όταν τελειώσουμε τα αλείφουμε από πάνω με το υπόλοιπο αυγό και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.Καλή σας όρεξη!!





















          

         ΦΕΤΑ ΤΥΛΙΧΤΗ 


ΥΛΙΚΑ


4 κομμάτια φέτα 6Χ6Χ1 εκ. περίπου
4 φύλλα κρούστας
λάδι για τηγάνισμα
2 κ.σ. σουσαμι
μέλι
ξύδι βαλσάμικο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση. Βάζετε από 2 μισά φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Στο κέντρο τους τοποθετείτε τη φέτα και ρίχνετε μισή κουταλιά βαλσάμικο και μισή περίπου κουταλιά μέλι. Διπλώνετε σαν φάκελο.Ζεσταίνετε καλά το λάδι και τηγανίζετε τα φακελάκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.Τα βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια στα πιάτα.Περιχύνετε με 1 κ.γ. μέλι το καθένα και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Καλή σας όρεξη!!










ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ


ΥΛΙΚΑ


3 αυγά
1/4 φλιτζανιού γάλα φρέσκο
1/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
4 φέτες ψωμί του τοστ
2 μπανάνες κομμένες σε φέτες
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές μέλι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι 3 αυγά μαζί με ¼ του φλιτζανιού γάλα και ¼ του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι.
Σε ένα ξύλο κοπής κόβετε 4 φέτες του τοστ στην μέση, διαγώνια σχηματίζοντας τρίγωνα.
Στην συνέχεια βουτάτε στο μείγμα μια-μια τις φέτες του ψωμιού μέχρι να απορροφήσουν από το μείγμα αυγού και μετά τις στραγγίζετε ελαφρώς για να τις τηγανίσετε.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε 2 κουταλιές βούτυρο κι όταν ζεσταθεί ρίχνετε τις φέτες. Τηγανίζετε 2 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από κάθε πλευρά.
Τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Στο ίδιο ξύλο κοπής κόβετε 2 μπανάνες σε φέτες και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ.
Σερβίρετε τις αυγόφετες με τις φέτες μπανάνας, λίγο μέλι από πάνω και πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη.











Μπιφτέκια Ρεβιθιού 


Υλικά

500 γραμ. πατάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 κουτ. σούπας φυτικό λάδι
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι 
400 γραμ. ρεβίθια, μαγειρεμένα και στραγγισμένα
1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, χοντροκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή 

  • Βράζετε νερό με μια πρέζα αλάτι.Ρίχνετε τις πατάτες και τις μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν.Σε ένα τηγάνι, βάζετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.Τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ένα διάφανο, ξανθό χρώμα.Στραγγίζετε τις πατάτες και προσθέτετε το μείγμα του κρεμμυδιού με το σκόρδο.Λιώνετε τις πατάτες μέχρι το μείγμα να πάρει μια λεία υφή.Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά.Με καθαρά χέρια, σχηματίζετε τα μπιφτέκια ρεβιθιού.Τα βάζετε στο τηγάνι, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και τηγανίζετε μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά από έξω και ζουμερά μέσα.Στη μέση του τηγανίσματος, τα αναποδογυρίζετε για να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.Σερβίρετε με  πικάντικη σάλτσα.










Πίτα σφολιάτας με ντομάτες



Υλικά 
  • 200 γρ. κομμένο ανθότυρο
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιές γάλα
  • 200 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • ¾ του φλιτζανιού βούτυρο
  • 2 ξεφλουδισμένες σφιχτές τομάτες
  • 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
  • Ρίγανη
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένη ρόκα
  • 200 γρ. κατεψυγμένη ζύμη σφολιάτα
  • 1 κ.γ. Knorr extraγεύση ζωμός σε κόκκους λαχανικών

Εκτέλεση 

 Άνοιξε τη σφολιάτα σε φύλλο, στρώστε την απαλά σε μια φόρμα για τάρτες και ψήστε την έτσι άδεια(αφού πρώτα με ένα πιρουνάκι κάνετε τρύπες) για 10 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C.Χτύπα στο μίξερ το ανθότυρο, το γάλα, τα αυγά, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, πρόσθεσε την παρμεζάνα και ανακάτεψε.Πασπάλισε με το ζωμό λαχανικών και σόταρε με το βούτυρο (κρατάτε 1 κουταλιά για αργότερα) τη ρόκα και τα μανιτάρια.Ανακάτεψε το μείγμα των τυριών με το μείγμα των λαχανικών, άπλωσε τη γέμιση στη μισοψημένη ζύμη και από πάνω άπλωσε τις φέτες τομάτας.Ρίξε πάνω στην πίτα σφολιάτα με τομάτες λίγη ρίγανη και την κουταλιά βούτυρο που φυλάξατε, και ψήστε τη σφολιάτα για 20 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C.








Μπάρες σοκολάτας με βρόμη


Υλικά
1 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
1/2 φλιτζάνι μέλι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
2 φλιτζάνια βρόμη
1 1/4 φλιτζάνια κομματάκια μαύρης σοκολάτας (ή τακτική ημίγλυκο τσιπ σοκολάτας, αν προτιμάτε)
Εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
Εκτέλεση
Λιώνουμε το φυστικοβούτυρο με το μέλι και το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, σε μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας ανακατεύοντας τακτικά γιατί μπορεί εύκολα να κάψει.
Το βγάζουμε από το μάτι μόλις λιώσουν όλα και προσθέτουμε τη βρόμη, τη σοκολάτα και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε έως ότου η σοκολάτα λιώσει εντελώς.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα, το απλώνουμε με ένα πλάστη και το αφήνουμε να κρυώσει, σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο
Μόλις δέσει το κόβουμε σε κομμάτια και το διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή ακόμα και στην κατάψυξη.





Club Sandwich με Ψωμί για Τοστ Ολικής Άλεσης

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ CLUB SANDWICH

  • 3 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης
  • 1 κτ.σ. μαγιονέζα
  • 3 φέτες μπέικον
  • 2 μικρά φύλλα σαλάτας iceberg η μαρούλι, πλυμένα καθαρισμένα
  • 2 στρογγυλές φέτες ντομάτας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΥΑΚΑΜΟΛΕ

  • 1 αβοκάντο ώριμο
  • 1 ντομάτα σε κυβάκια
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Χυμό από μισό lime
  • ¼ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε το αβοκάντο από την φλούδα του και αφαιρούμε το κουκούτσι. Το τοποθετούμε σ’ ένα μπολ και ραντίζουμε με τον χυμό από το lime.
  2. Στο ίδιο μπολ, προσθέτουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας να λιώσει σχεδόν η σάρκα του αβοκάντο.
  3. Ψήνουμε σε φρυγανιέρα τις φέτες ψωμιού και αλείφουμε τις 2 φέτες ψωμιού από τη μία πλευρά με μαγιονέζα.
  4. Τοποθετούμε σε μικρό τηγάνι τις φέτες μπέικον με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν λίγο.
  5. Την τρίτη φέτα ψωμιού την αλείφουμε με το γουακαμόλε και σκεπάζουμε από πάνω με μια δεύτερη που έχουμε αλείψει με τη μαγιονέζα.
  6. Προσθέτουμε τα φύλλα της σαλάτας iceberg, τις φέτες ντομάτας και το μπέικον και σκεπάζουμε ξανά με τη τρίτη φέτα ψωμιού.
  7. Καρφώνουμε 4 καλαμάκια μικρά ή οδοντογλυφίδες σε 4 σημεία διαγώνια της τελευταίας φέτας ψωμιού και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι ξεχωρίζοντας 4 μικρά σαντουιτσάκια.







      Φλογέρες με τυρί 
         και ζαμπόν


Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 κιλό κασέρι ή γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα
18 λεπτές φέτες ζαμπόν
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Κόβουμε το τυρί μας σε χοντρά μπαστουνάκια (στο μέγεθος δάκτυλου)μετά κόβουμε τα φύλλα κρούστας κατά μήκος σε 3 ίσες λωρίδες.
Παίρνουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά και βάζουμε στην άκρη του μία φέτα ζαμπόν και πάνω στο ζαμπόν ένα μπαστουνάκι τυρί. Τυλίγουμε το φύλλο σε φλογέρα (όπως τυλίγουμε τα Κινέζικα σπρίνγκ ρόλς) και βρέχουμε την άκρη με λίγο νερό για να κολλήσει. Αραδιάζουμε τις φλογέρες μας σε μία πιατέλα.
Δεν χρειάζεται να λαδώσουμε το φύλλο, αλλά για να μην στεγνώσει το φύλλο καλό είναι να σκεπάσουμε τις φλογέρες μας με μια καθαρή πετσέτα.
Λίγο πριν το σερβίρισμα βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Τηγανίζουμε τις φλογέρες μας μέχρι να ροδίσουν σε όλες τις πλευρές.

 Καλή σας όρεξη!!!







                                Μαραθοπιτάκια 
    Υλικά

    1/2 κιλό αλεύρι
    1 κ.γ. αλάτι
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    2/3 φλ. νερό
    2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι


    Για τη γέμιση

    1/3 φλ. ελαιόλαδο
    1½ κιλό διάφορα άγρια χόρτα 
    400 γρ. σπανάκι
    2 μέτρια πράσα
    2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
    1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
    1 ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένος
    αλάτι
    πιπέρι
    2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

    Εκτέλεση
     Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα και το σπανάκι. Τα στραγγίζουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα χόρτα και το σπανάκι και αφήνουμε να πιουν όλα τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε.
    Βάζουμε τη γέμιση σε σουρωτήρι και ακουμπάμε βάρος επάνω για να στραγγίσει καλά. Τη βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το μάραθο και τη φρυγανιά.
    Για τη ζύμη:
    Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30'. 4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε δισκάκια με διάμετρο 10 εκ.
    Βάζουμε μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και τα διπλώνουμε σε μισοφέγγαρα. Αλείφουμε τις άκρες με νερό και πατάμε με πιρούνι για να κολλήσουν οι άκρες.
    Βάζουμε στο τηγάνι μπόλικο λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί. 











    Κρητικός ντάκος

    Υλικά


    • 2 ντάκους μεγάλους
    • 1 μεγάλη ντομάτα
    • 100 γρ. φέτα(σκληρή κ αλμυρή)
    • Λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • Κάπαρη
    • Ρίγανη
    • Λάδι

      Εκτέλεση




      1. Βρέχουμε τους ντάκους πολύ λίγο με νερό.
      2. Τρίβουμε την ντομάτα και την φέτα στο χοντρό του τρίφτη.
      3. Βάζουμε τους ντάκους σε ένα πιάτο και ρίχνουμε όσο λάδι θέλουμε και προσθέτουμε την ντομάτα και από πάνω την φέτα.
      4. Έπειτα βάζουμε το κρεμμυδάκι,την κάπαρη και πασπαλίζουμε με ρίγανη.








      Meatball sandwich

      Υλικα
      • 4 ψωμιά τσιαπάτα
      • 8 φέτες τυρί μοτσαρέλα
      Για τα κεφτεδάκια
      • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
      • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
      • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
      • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
      • 250 γρ. κιμά χοιρινό
      • 1 αυγό μεγάλο
      • 10 γρ. τριμμένη κεφαλοτύρι
      • ¼ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
      • 10 κλωνάρια θυμάρι μόνο τα φύλα του, ψιλοκομμένα
      • 1 κ.γ. αλάτι
      • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
      • ¼  κ.γ. σπόρους κύμινο
      • 110 γρ. τριμμένη φρυγανιά
      • 90 ml γάλα
      Για τη σάλτσα ντομάτας
      • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
      • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
      • 1 μικρή σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
      • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
      • ½  κ.σ.  πελτέ ντομάτας
      • 1 κ.γ. αλάτι
      • 1 κ.γ. ρίγανη
      • ½ κ.γ. μπούκοβο
      • 1 φύλλο δάφνης
      • ¼ κ.γ. ζάχαρη


      Εκτέλεση 
      Για τη σάλτσα ντομάτας
      • Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.  Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε την κονσέρβα με τις ντομάτες, το αλάτι , τη ρίγανη, το μπούκοβο, το φύλλο δάφνης και τη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μας για 10-12 λεπτά σε χαμηλή φωτιά , ανακατεύοντας συχνά.
      • Μόλις ετοιμαστεί , αφήνουμε στην άκρη.
      Για τα κεφτεδάκια
      • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι , αλατοπιπερώνουμε , ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά , τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
      • Προσθέτουμε στο μπολ, τους κιμάδες, τα αυγά, το τυρί, το μαϊντανό, το θυμάρι, το αλάτι, το κύμινο, πιπέρι, τη φρυγανιά και το γάλα. Με τα χέρια μας αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά μας και να πλάθουμε τον κιμά μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και απλώνουμε σε ένα ταψί επάνω λαδόκολλα.
      • Σχηματίζουμε τα κεφτεδάκια μας σε σχήμα μικρότερο ενός καρυδιού και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα. Ψήνουμε για 15 λεπτά και αφαιρούμε από το φούρνο . Βγάζουμε το φύλλο δάφνης από τη σάλτσα ντομάτας και ρίχνουμε τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα και τα ανακατεύουμε καλά.
      • Εναλλακτικά μπορούμε αν θέλουμε να τα τηγανίσουμε σε ένα τηγάνι με λάδι το οποίο έχουμε αφήσει να ζεσταθεί καλά σε δύο δόσεις μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές .
      • Βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας με τα κεφτεδάκια στη φωτιά μέχρι να ζεσταθούν. Αν η σάλτσα μας είναι πολύ πηχτή την αραιώνουμε με λίγο νερό.
      • Κόβουμε τις τσιαπάτες μας στη μέση. Γεμίζουμε τις τσιαπάτες με τα κεφτεδάκια, σάλτσα και βάζουμε από 2 φέτες μοτσαρέλα σε κάθε τσιαπάτα. Ζεσταίνουμε τις τσιαπάτες μας στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα. 






                    Ψωμί Brioche







      Υλικά


      • 2 κουταλιές της σούπας γάλα, ζεστό
      • 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
      • ½ κουταλάκι ζάχαρη
      • 4 αυγά, μεγάλα
      • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
      • 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
      • ¾ φλιτζανιού βούτυρο, μαλακό
      • 1 αυγό
      Εκτέλεση
      1. Στο μπολ του μίξερ με το γάντζο ζύμης ανακατεύουμε το ζεστό γάλα, την μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
      2. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι της θάλασσας, το αλεύρι και το βούτυρο, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ενώνεται.
      3. Ξύνουμε τις πλευρές του μπολ και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά, η ζύμη θα γίνει λεία και κολλώδης.
      4. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο αλευρωμένο μπολ καλύπτουμε σφιχτά με πλαστικό περικάλυμμα, την αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
      5. Χτυπάμε τη ζύμη κάτω στον πάγκο και την βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.
      6. Βουτυρώνουμε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ.
      7. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα 20×10 εκατοστών ορθογώνιο.
      8. Ξεκινώντας από την μία μεγάλη πλευρά τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό και την βάζουμε μέσα στην φόρμα με την πλευρά της ραφής από κάτω. Καλύπτουμε την φόρμα σφιχτά με πλαστικό περικάλυμμα, το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ½ – 2 ώρες έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.
      9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, αλείφουμε το χτυπημένο αυγό πάνω από την κορυφή της ζύμης και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
      10. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στην φόρμα για 35-40 λεπτά, το μεταφέρουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
      11. Κόβουμε και σερβίρουμε, διατηρούμε το ψωμί που έμεινε σε αεροστεγές δοχείο για τουλάχιστον 4 ημέρες, στο ψυγείο για έως 1 εβδομάδα.






          Πρόχειρη πίτσα με πεπερόνι και μοτσαρέλα

      Υλικά

      • 1 μεγάλο στρογγυλό αφράτο και λίγο γλυκό ψωμί (σαν μπριός)
      • 1 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
      • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο αλλαντικό πεπερόνι
      • 1/4 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο
      • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
      • 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας για πίτσα (προαιρετικό)

      Εκτέλεση

      1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
      2. Κόβουμε το ψωμί διαγωνίως σε 2,5 εκατοστών σε βάθος μαχαιριές χωρίς να φτάνουμε μέχρι την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε μαχαιριές από την αντίθετη κατεύθυνση μέχρι 2,5 εκατοστά πάχος. Η βάση του ψωμιού θα πρέπει να είναι άθικτη.
      3. Απλώνουμε 1 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα πάνω στο ψωμί, ανάμεσα στους κύβους που έχουμε σχηματίσει. Κάνουμε το ίδιο και με το πεπερόνι.
      4. Ανακατεύουμε μαζί το λιωμένο βούτυρο και την ρίγανη. Ρίχνουμε το βούτυρο πάνω από το ψωμί ομοιόμορφα.
      5. Τυλίγουμε το ψωμί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
      6. Το βγάζουμε από τον φούρνο και ξεδιπλώνουμε το αλουμινόχαρτο. Πασπαλίζουμε με 1/2 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα την κορυφή του ψωμιού. Το βάζουμε ακάλυπτο στο φούρνο ψηλά για 2 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
      7. Σερβίρουμε με σάλτσα ντομάτας αν θέλουμε.

      Ψωμί πίτσα με πεπερόνι και μοτσαρέλα







      Αραβική πίτα με πικάντικο       κοτόπουλο 


      Υλικά

      1 στήθος κοτόπουλο 
      2 αραβικές πίτες (μεγάλες)
      Ντομάτα
      Πικάντικο κασέρι

      Μαρινάδα

      2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο όσο μπορείτε)
      2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
      1/2 κουτ. γλυκού κανέλλα
      1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
      1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο
      χυμό από μισό λεμόνι
      αλάτι, πιπέρι (πολύ πιπέρι)
      μισό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά)

      Εκτέλεση 

      Σε ένα μπλέντερ ή multi χτυπάτε όλα τα υλικά της μαρινάδας (εγώ εδώ δεν χρησιμοποίησα φρέσκο κόλιανδρο, αν βάλετε θα είναι πιο πηχτή η μαρινάδα)
      Ρίχνετε τη μαρινάδα στο κοτόπουλο και το αφήνετε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.Αν το μπλέντερ σας δεν λιώσει καλά το σκόρδο, αφαιρέστε τα περισσότερα κομμάτια σκόρδου, γιατί θα καούν γρήγορα στο ψήσιμο και θα μυρίσει άσχημα το κοτόπουλο.
      Βάλτε ένα τηγάνι στη φωτιά χωρίς λάδι (αν ξέρετε ότι για χ,ψ λόγο το τηγάνι σας κολλάει γενικά, βάλτε απειροελάχιστη ποσότητα λαδιού).
      Αφήστε το να κάψει καλά, σε υψηλή φωτιά. Μόλις κάψει καλά, ακουμπήστε το στήθος. Αφήστε το για περίπου 7-8 λεπτά και όταν γυρίζει εύκολα χωρίς να κολλάει, γυρίστε το και από την άλλη. 
      Αφήστε το άλλα 5 λεπτά και από την άλλη μεριά. 
      Βγάλτε το και αφήστε το στην άκρη. Ζεστάνετε την πρώτη αραβική στο τηγάνι που χρησιμοποιήσατε μόλις. Ούτε μισό λεπτό την κάθε μεριά. Δε θέλουμε να γίνουν τραγανές, γιατί θα σπάνε.
      Κόβετε το κοτόπουλο και γεμίζετε με φέτες ντομάτας και κασέρι
       (η ότι σας αρέσει).Τυλίγεται και απολαμβάνετε!

      Αν δεν ξέρετε πώς τυλίγονται οι αραβικές δείτε εδώ :

      araviki-kotopoulo-7.jpg






      Τορτίγιες με κασέρι και    παστουρμά

      Υλικά

      6 μεγάλες τορτίγιες
      1 ολόκληρο ντοματάκι από κονσέρβα
      2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
      1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
      τα φυλλαράκια από 1/3 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένα
      αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
      12 φέτες παστουρμά
      300 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο 

      Εκτέλεση

      Παίρνουμε τις τορτίγιες. Χτυπάμε στο μούλτι το ντοματάκι, ώστε να το χοντροκόψουμε (δεν θέλουμε να πολτοποιηθεί εντελώς) και το ανακατεύουμε με τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το μέλι, τα φυλλαράκια του μαϊντανού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
      Βάζουμε στον πάγκο εργασίας 4 από τις τορτίγιες και απλώνουμε σε καθεμία από3 φέτες παστουρμά. 
      Από πάνω βάζουμε 2 κουτ. σούπας από το μείγμα της ντομάτας και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
      Σκορπίζουμε 100 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο σε καθεμία. 
      Σκεπάζουμε κάθε τορτίγια με άλλη μία (από τις 3 τορτίγιες που έχουμε αφήσει στην άκρη), σαν πίτα.
       Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τη δεύτερη κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και «τηγανίζουμε» κάθε πίτα-τορτίγια ξεχωριστά, για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να λιώσει το τυρί. 
      Τη γυρίζουμε πολύ προσεκτικά με σπάτουλα, για να μην ξεφύγει η γέμιση. 
      Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130° C. Κάθε τορτίγια που ετοιμάζουμε την κόβουμε σε 8 κομμάτια, σαν πίτσα, και την αφήνουμε στο φούρνο, για να διατηρηθεί ζεστή μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.







      Μπισκότα τυριού

      Υλικά 

      120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
      140 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
      1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ 
      1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
      1/2 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
      85 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
      115 γρ. τυρί cheddar, τριμμένο
      1-2 πιπεριές, κομμένες σε λεπτές φέτες (Χρησιμοποιήστε όσες πιπεριές επιθυμείτε ανάλογα με το πόσο πικάντικα θέλετε τα μπισκότα σας)
      175 ml βουτυρόγαλα, συν επιπλέον για το άλειμμα

      Εκτέλεση

      Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200o C και τοποθετήστε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλεύρι ολικής, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Στο μίξερ ρίξτε το βούτυρο και χτυπήστε το με το ξηρό μείγμα. Προσθέστε τα 3/4 του φλιτζανιού τυρί και τις πιπεριές. Προσθέστε το βουτυρόγαλα και ανακατέψτε μέχρι η ζύμη να γίνει μια μπάλα.
      Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, τοποθετήστε τη ζύμη και ζυμώστε την απαλά αρκετές φορές. Ανοίξτε την και με τη βοήθεια ενός αναποδογυρισμένου ποτηριού κόψτε τη ζύμη σε στρογγυλά σχέδια (όπως το κανονικό σχήμα από τα μπισκότα) και τοποθετήστε τα στο ταψί που είχατε ετοιμάσει . Αφήστε κενό ανάμεσα τους περίπου 5 εκατοστά. Αλείψτε τα από πάνω με το βουτυρόγαλα και με το υπόλοιπο τυρί. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 15-20 λεπτά. Καλή σας απόλαυση!








      Κουλούρια Θεσσαλονίκης

      Υλικά
      • 150 γρ. αλεύρι σκληρό
      • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
      • 7 ½ γρ. αλάτι
      • 35 γρ. ζάχαρη
      • 275-300  γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
      • 2 φακελάκια ξερή μαγιά

      Για την επικάλυψη
      • σουσάμι
      • 2 κ.σ. ζάχαρη
      • 500 γρ.  χλιαρό νερο

      Εκτέλεση 

      Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
      Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγία και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
      Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή  για 7-8 λεπτά ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει απο τον πάτο.
      Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε την ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μια μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
      Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό (500γρ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι.
      Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε την ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 80 γρ (10 τεμ) .
      Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο.
      Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο  μπολ με το σουσάμι.
      Τοποθετούμε σε ταψιά  που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.








         Πλεκτά Hot Dogs


      Υλικά

       1 πακέτο Pillsbury για αφράτη πίτσα ή και ζύμη για κρουασάν 
      6 λουκάνικα για χοτ-ντογκ
      1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, λιωμένο
      Χοντρό αλάτι
      Κέτσαπ ή μουστάρδα για το σερβίρισμα
       

      Εκτέλεση
      Προθερμαίνετε το φούρνο στους 185° C. Ανοίγουμε την ζύμη  Pillsbury  σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα μακρύ ορθογώνιο τουλάχιστον 14 εκατοστά μήκος
      Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε τη ζύμη σε 8 μακριές λωρίδες.
      Μεταφέρετε τις λωρίδες  σε ένα ταψί που είναι ελαφρώς λαδωμένη. 
      Διπλώστε προς τα πίσω κάθε άλλη λωρίδα (τέσσερις συνολικά). Τοποθετήστε ένα χοτ ντογκ στις επίπεδες λωρίδες, στη συνέχεια,
      τοποθετήστε τις διπλωμένες τέσσερις λωρίδες πίσω πάνω από το hot dog, ξεκινώντας μια πλέξη.
      Στη συνέχεια, διπλώστε πίσω τις άλλες τέσσερις λωρίδες πάνω από το χοτ-ντογκ και τοποθετήστε ένα δεύτερο λουκάνικο κάτω.

      Συνεχίστε να πλέκετε  τα έξι λουκάνικα  στην ζύμη  με αυτόν τον τρόπο.
      Όταν έχουμε πλέξει όλα τα hot dogs  στο ζυμάρι, κόψτε κάθε επιπλέον ζύμη από τα άκρα και  προσπαθήστε  η ζύμη να στέκεται  ομοιόμορφα πάνω από κάθε λουκάνικο.
      Στη συνέχεια αλείψτε  με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι για να δώσουμε στο ψωμί μια ιδιάιτερη γεύση.

      Ψήστε στους 185 ° C για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τέλεια.
      Αφήστε να κρυώσει   για 5 λεπτά και στη συνέχεια το κόβουμε σε έξι τετράγωνα. 
      Σερβίρετε με κέτσαπ ή / και μουστάρδα.






      Πεντανόστιμα πεϊνιρλάκια

      Υλικά


      • 1 κούπα τσαγιού νερό
      • 1 κούπα τσαγιού γάλα εβαπορέ
      • 1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
      • 2,5 κουτ. γλυκού μαγιά (ξηρή)
      • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου 1 κιλό (ή όσο πάρει)
      Εκτέλεση

      Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το νερό, το γάλα εβαπορέ, το αλάτι και την μαγιά. Τα ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο-λίγο μέχρι να γίνει μία ζύμη, ούτε σκληρή αλλά ούτε και να κολλάει στα χέρια.
      Την σκεπάζουμε με μία πετσετούλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, να φουσκώσει.
      Για γέμιση ετοιμάζουμε ότι θέλουμε.
      Μπορούμε να τα γεμίσουμε με κιμά που θα τον μαγειρέψουμε έτσι ώστε να μείνει με λίγα υγρά ή τα γεμίζουμε με τυρί και ζαμπόν.
      Όταν φουσκώσει η ζύμη, παίρνουμε κομμάτια στο μέγεθος μεγαλύτερο από καρύδι και τα ανοίγουμε σε σχήμα βαρκούλας (οβάλ σαν το αυγό), βάζουμε την γέμιση και κλείνουμε.
      Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 περίπου 20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο.
      Αφού ψηθούν όπως είναι ζεστά τα περνάνε με ένα πινέλο με φρέσκο βούτυρο.








        Ζαμπονοτυρόπιτα με φύλλο σφολιάτας και  σάλτσα ντομάτας


        Υλικά

        1 πακέτο σφολιάτα
        Μισή κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
        Μισή κούπα τριμμένο κασέρι
        Μισή κούπα τσένταρ τριμμένο
        Μισή κούπα έμενταλ τριμμένο
        1 κούπα σάλτσα ντομάτα
        1 αυγό
        1 πιπεριά ψιλοκομμένη
        8 φέτες ζαμπόν κομμένες
        2 κουτ.σούπας βούτυρο
        Λίγη ρίγανη
        Ελαιόλαδο
        Σουσάμι για πασπάλισμα

        Εκτέλεση


        Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τη πιπεριά.

        Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και λίγη ρίγανη.

        Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πήξει.

        Κόβουμε κάθε σφολιάτα στη μέση για να έχουμε 4 φύλλα.
        Αλευρώνουμε λίγο το κάθε φύλλο και τα ανοίγουμε με πλάστη.
        Χτυπάμε το αυγό με μια κουταλιά νερό και αλείφουμε τη σφολιάτα.
        Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας στο κάθε φύλλο και από πάνω βάζουμε το ζαμπόν και τα τυριά.
        Τυλίγουμε τα 4 κομμάτια σε ρολά ή τα κλείνουμε σε πουγκάκια και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
        Τρυπάμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη και αλείφουμε με το αυγό.
        Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η πίτα.






        Μίνι muffins με φέτα και πιπεριά και κρέμα γάλακτος

        Υλικά 

        250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
        2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 
        1 ψητή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης πολύ ψιλοκομμένη 
        1 κ.γλ. αλάτι (κοφτή) 
        2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό 
        160 ml κρέμα γάλακτος light 
        125 γραμμ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό 1 αυγό 100 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
        Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

        Εκτέλεση

         Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C. Θα χρησιμοποιήσουμε 30 μίνι θήκες για muffins. Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί την πιπεριά και την ψιλοκόβουμε. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε την πιπεριά, το αλάτι και το μαϊντανό. Σε άλλο μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος light, το βούτυρο και το αυγό και τα χτυπάμε με σύρμα ή πιρούνι, να ενωθούν.
         Κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με τα στερεά υλικά (αλεύρι κ.λπ.), προωθούμε τα υγρά υλικά και προσθέτουμε τα στερεά. Απαλά με κουτάλι διπλώνουμε το μείγμα. Δεν δουλεύουμε, ανακατεύουμε πολύ το μείγμα, ίσα να ενωθούν τα υλικά.
         Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τη μέση, προσθέτουμε φέτα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε για 12΄-15΄, μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού.



        CheeseMuffins1



              Μαρμελάδα μπεικον

        Υλικά

         1 κιλό κρεμμύδια
        10 φέτες μπέικον
        μισό κουταλάκι ζάχαρη
        μισό κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
        μισό κουταλάκι μέλι
        50 ml balsamico κόκκινο (ή και λευκό)
        λίγο αλάτι


        Εκτέλεση 

        Κόβουμε τις φέτες του μπέικον σε μικρότερα κομμάτια και τα σωτάρουμε με λίγο ηλιέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι, μέχρι το μπέικον να γίνει κριτσανιστό.
        Το αφαιρούμε από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
        Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο ηλιέλαιο.
        Τα πασπαλίζουμε με μισό κουταλάκι ζάχαρη  και ανακατεύουμε να καλυφθούν όλα τα κρεμμύδια από το λάδι.Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό (με ανώτερο το 9 χαμηλώνουμε στο 5).
        Ανακατεύουμε συχνά τα κρεμμύδια, τα οποία σκοπός είναι να καραμελωθούν αργά και σε χαμηλή φωτιά.
        Μετά από 20 λεπτά θα δούμε ότι τα κρεμμύδια αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα και να σκουραίνουν. Έχει ξεκινήσει το καραμέλωμα.


        Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 10-20 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρώμα.

        Αν σε αυτό το διάστημα δούμε ότι πάνε να μας αρπάξουν, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα, συνήθως όμως δεν χρειάζεται.
        Όταν τα κρεμμύδια έχουν πλέον καραμελωθεί, ρίχνουμε στο τηγάνι 1 κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο, που τα γλασσάρει όμορφα.
        Όταν τα κρεμμύδια είναι έτοιμα, προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε.
        Αποσύρουμε από την φωτιά το τηγάνι.
        Πασπαλίζουμε το περιεχόμενό του με το θυμάρι και την πάπρικα.
        Διαλύουμε το μέλι στο μπαλσάμικο και περιχύνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού.
        Προσθέτουμε λίγο αλάτι, όσο μας αρέσει στην γεύση.
        Ξαναβάζουμε το τηγάνι στην φωτιά και ανακατεύουμε ζωηρά για 1-2 λεπτά ακόμη.
        Βάζουμε την μαρμελάδα (μαζί με ότι υγρά έχουν μείνει στο τηγάνι) σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.
        Φυλάσσεται στο ψυγείο για αρκετό καιρό, έτοιμη να νοστιμίσει γευστικά τις όποιες επιλογές μας.





        Δεν υπάρχουν σχόλια:

        Δημοσίευση σχολίου