ΣΑΛΑΤΕΣ

                              Σαλάτα του Σεφ
ΥΛΙΚΑ

200 γρ. τυρί ρεγκάτο ή γκούντα κομμένο σε κύβους
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 αγγούρι κομμένο σε ροδέλες
4 φέτες ζαμπόν κομμένες σε μικρά τετράγωνα
2 αβγά βραστά κομμένα σε ροδέλες
ελιές
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο



ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣ
4 κ.σ. μαγιονέζα
2 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.γ. μουστάρδα
2 κ.γ. ξύδι



           

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά μας στη σαλατιέρα μας και αλατοπιπερώνουμε.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της σάλτσας.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα.






               Σαλάτα Ρόκα-Παρμεζάνα και Σως Βαλσάμικο

ΥΛΙΚΑ

1/4 σπανάκι (τα τρυφερά φύλλα)
1 ματσάκι ρόκα
1 ξινόμηλο κομμένο σε κυβάκια
4 λιαστές ντομάτες χοντροκομμένες
2 κουταλιές σταφίδες
1/4 κούπας καρύδια
100 γρ. φλούδες παρμεζάνα
Για την Σως Βαλσάμικου

2 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Καθαρίστε πολύ καλά το σπανάκι και τη ρόκα, στεγνώστε τα καλά.
 Βάλτε σε μεγάλη σαλατιέρα το σπανάκι και τη ρόκα, προσθέστε τα καρύδια,τις σταφίδες και το ξινόμηλο.
 Χοντροκόψτε τις λιαστές ντομάτες. Προσθέστε τις φλούδες παρμεζάνα.
 Ετοιμάστε τη σος, βάλτε όλα τα υλικά μαζί και χτυπήστε τα πολύ καλά, να γίνει ένα κρεμόδες μείγμα
  Περιχύστε την σως βαλσάμικου και ανακατέψτε τη σαλάτα σας .
Καλή  σας όρεξη!!


                                        ΦΑΒΑ



ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό φάβα
6 ποτήρια νερό
1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 knorr λαχανικών(προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Καθαρίστε καλά τη φάβα και ξεπλύνετε τα μια φορά με άφθονο νερό.
Βάλτε τη σε μια κατσαρόλα και σκεπάστε την με νερό.Βάλτε τη να βράσει σε δυνατή θερμοκρασία, μόλις βράση, αφαιρέστε τον αφρό με ένα κουτάλι και σουρώστε την.
Βάλτε στη κατσαρόλα 6 ποτήρια ζεστό νερό και προσθέστε τη φάβα.
Ρίξτε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το knorr λαχανικών, μισοσκεπάστε τη κατσαρόλα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το να βράσει για 20-25 λεπτά.
Σημαντικό δεν ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Δοκιμάστε τη φάβα, αν έχει μαλακώσει αφαιρέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, (αν όχι, προσθέστε λίγο νερό ακόμα, πάντα ζεστό).
Προσθέστε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε με μια κουτάλα.
Σκεπάστε τη κατσαρόλα (γιατί πιτσιλά) και αφήστε το να πάρει μια βράση.  Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.  Σερβίρετε με κομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και ελαιόλαδο.Καλή σας όρεξη!!


Σαλάτα ζυμαρικών με φέτα και αβοκάντο



Υλικά
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
200 γρ. γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι
Φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
Για το πιάτο
500 γρ. πέννες βρασμένες
1 αβοκάντο
200 γρ. ντοματίνια
200 γρ. φέτα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Με ένα γουδοχέρι πολτοποιούμε το πιπέρι με το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Ζεσταίνουμε ελαφρά 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα από το πιπέρι και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε αυτό το μείγμα με το υπόλοιπο γιαούρτι και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, τη ρίγανη και το λεμόνι (χυμό και ξύσμα).
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο.
Για το πιάτο
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Μόλις βράσουν και τα στραγγίζουμε προσθέτουμε το βούτυρο για να μην κολλήσουν.
Κόβουμε τα ντοματίνια σε τέταρτα, το αβοκάντο σε φέτες και τη φέτα σε μικρούς κύβους.

Μόλις κρυώσουν οι πέννες, τις ανακατεύουμε με την σάλτσα γιαουρτιού και τα υπόλοιπα κομμένα υλικά



   Φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα

Υλικά

  • 2 μήλα κόκκινα
  • 2 αχλάδια
  • 1 μπανάνα
  • 1 ρόδι(αν έχετε,εγω έχω καθαρισμένο πάντα στην κατάψυξη)
  • χυμό 1 πορτοκαλιού
  • 1 πορτοκάλι 
  • ακτινίδιο
  • 5-6 φράουλες
  • 2-3 κουταλιές σούπας μέλι
  • κανέλα
Εκτέλεση

Στύβουμε το πορτοκάλι 
Στο χυμό προσθέτουμε το μέλι και την κανέλα αφού το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς για να γίνει πιο ρευστό, και ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε τα μήλα, τα αχλάδια, τη μπανάνα και το πορτοκάλι το ακτινίδιο και τις φράουλες σε μικρά κυβάκια, καθαρίζουμε το ρόδι και προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα φρούτα στο ζουμάκι.
Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια και απολαμβάνουμε.

Πρόταση Αν θέλετε το συνοδεύετε με γιαούρτι.






         Σαλάτα Ceasar με αυγά και τόνο

Υλικά 

 
  • ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
  • 2 φιλέτα αντζούγιας
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ
  • 1/2 μαρούλι
  • 1/2 άισμπεργκ
  • 150 γρ. τόνο (από βαζάκι,  σε ελαιόλαδο)
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΤΟΝ
  • 2 φέτες ψωμιού
  • 40 ml ελαιόλαδο (ή την ίδια ποσότητα σε βούτυρο)
  • ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΠΟΣΕ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 αυγά

Εκτέλεση 

Ντρέσινγκ: Χτυπάμε στο μούλτι τα φιλέτα αντζούγιας με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, την παρμεζάνα, τη μουστάρδα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα. Την κρατάμε στην άκρη.
  • Χοντροκόβουμε τα φύλλα από το μαρούλι και το άισμπεργκ και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
  • Κρουτόν: Αφαιρούμε την κόρα από 2 φέτες ψωμιού και τις κόβουμε σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι 40 ml ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους κύβους ψωμιού, γυρίζοντάς τους ώστε να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
  • Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τους προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με τον τόνο.
Αυγά ποσέ: Σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι και 2 κουτ. σούπας ξίδι και, όταν αρχίσει να βράζει, σπάμε μέσα στο νερό 2 αυγά. Τα αφήνουμε για 2 λεπτά και με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τα προσθέτουμε στη σαλάτα και πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα. Σερβίρουμε αμέσως.

Χορταστική σαλάτα Ceasar με αυγά και τόνο από βάζο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου