ΦΑΓΗΤΑ


Παστίτσιο με πένες



Υλικά 

3 κουταλιές Ελαιόλαδο  
1 μεγάλο Ψιλοκομμένο κρεμμύδι  
 700 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά 
Ψιλοκομμένη, ξεφλουδισμένη ντομάτα
Ξερό θυμάρι, ρίγανη από 1/2 κουταλάκι 
Αλάτι, πιπέρι
Πένες 500 γρ. 
1/2 κούπα και 3 - 4 κουταλιές επιπλέον Τριμμένη παρμεζάνα 
 5 κούπες Ζεστό γάλα
10 κουταλιές Βούτυρο
10 κουταλιές Αλεύρι
άσπρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο
 2 κουταλιές Τριμμένη φρυγανιά

Παρασκευή 

1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και καβουρδίζετε τον κιμά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε 2 - 3 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας. Ρίχνετε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη και αφήνετε να σιγοβράσει περίπου μισή ώρα να εξατμιστούν τα υγρά.
2. Βράζετε τις πένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τις στραγγίζετε. Τις ανακατεύετε με τον κιμά και τη μισή κούπα παρμεζάνα και αδειάζετε σε βουτυρωμένο ταψί.
3. Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Μαγειρεύετε για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτετε το γάλα, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα και μαγειρεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτετε αλάτι, το άσπρο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
4. Απλώνετε τη μπεσαμέλ πάνω από τα ζυμαρικά, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και την τριμμένη φρυγανιά και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 - 50 λεπτά, να ροδίσει και να κάνει ωραία κρούστα το φαγητό. 




Τηγανιτές πατάτες"φούρνου''

ΥΛΙΚΑ

πατάτες
ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι
κίτρινο τυρί(προαιρετικά)


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Κόβουμε τις πατάτες όπως θα τις κόβαμε για τηγάνι.
Τις βάζουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό.Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη.Ανακατεύουμε με τα χέρια καλά.Ψήνουμε στον αέρα στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.Όταν τις βγάλουμε, ρίχνουμε το τριμένο τυρί.




Λουλουδοτυροπιτάκια


ΥΛΙΚΑ

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κούπα χλιαρό γάλα
1 κ.σ. ζάχαρη
1 αυγό
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1 κ.γ. αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

150-200 γρμ. φέτα τριμμένη 
ψιλοκομμένο μπέικον(προαιρετικό)
 έναν κρόκο για να αλείψουμε από πάνω










ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε  το γάλα, την ζάχαρη, την μαγιά, τα ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε την μαγιά να ενεργοποιηθεί για 10'.
Προσθέτουμε το αυγό, το λάδι, το αλάτι, ανακατεύουμε πάλι και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, όσο πάρει.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο

.
Για το πως κάνουμε τα λουλουδάκια μπορείτε να δείτε στο video 
https://www.youtube.com/watch?v=WEe6Rk3J9as













                      Σπιτικά Χάμπουργκερ


ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ
250 γρ κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ κιμά χοιρινό
6 φρυγανιές
αλάτι,πιπέρι
2 κ σ κέτσαπ
100 γρ γάλα
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
τυρί regato
ελαιόλαδο
1 αβγό
2 φέτες μπέικον




ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ
στρογγυλά ψωμάκια
2 ντομάτες
μαρούλι
5 κ σ κέτσαπ
4 κ σ μαγιονέζα
μπέικον
τυρί τοστ
κρεμμύδι σε ροδέλες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ.
Στο μούλτι βάζουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και το μπέικον και τα ψιλοκόβουμε.
Τρίβουμε την φρυγανιά και την βάζουμε στο μπολ με τον κιμά μαζί με όλα τα άλλα υλικά.
Ζυμώνουμε καλά τον κιμά και τον αφήνουμε λίγο να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
Φτιάχνουμε τα μπιφτεκάκια μας όσο μεγάλα τα θέλουμε και τα ψήνουμε στο γκρίλ.
Λίγο πριν τα βγάλουμε βάζουμε τις φέτες μπέικον να ψηθούν μαζί με τα μπιφτεκάκια.
Όταν ειναι έτοιμα βάζουμε ανοιχτά τα ψωμάκια για λίγο στον φούρνο μαζί με μια φέτα τυρί του τοστ στην μια πλευρά από κάθε ψωμάκι.
Σε ένα μικρο μπολάκι βάζουμε την κέτσαπ και την μαγιονέζα για να κάνουμε την σώς.
Όταν έχει λιώσει το τυρί και ειναι ζεστά τα ψωμάκια μας κάνουμε τους συνδυασμούς που μας αρέσουν. Καλή σας όρεξη!!!







                   Γιαουρτοτυρόπιτες


ΥΛΙΚΑ

2 κεσεδάκια γιαούρτι αγελαδίτσα
1 κεσεδάκι (από το γιαούρτι)αραβοσιτέλαιο
λίγο πιπέρι
λίγο τριμμένο regato
αλεύρι όσο πάρει




ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

200 γρ φέτα 
2 αβγά( ενα ολόκληρο και το ασπράδι από το δεύτερο)
λίγο τριμμένο regato

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε τα γιαούρτια το λάδι(όχι γεμάτο ,στο ύψος που ήταν και το γιαούρτι) λίγο πιπεράκι και ανακατεύουμε με ενα σύρμα.
Όταν γίνουν σαν κρέμα ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μας μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη.
Σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε τα αυγά και τα τυριά και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να γίνουν ένα.
Παίρνουμε λίγο από την ζύμη μας και την ανοίγουμε στο χέρι μας και με ενα κουταλάκι βάζουμε την γέμιση μας.Όταν ειναι έτοιμα βάζουμε με ένα πινελάκι τον κρόκο που μας έχει μείνει και ρίχνουμε η σουσάμι η λίγο τυρί τριμμένο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 
στους 180 μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα .Βγαίνουν 8-10 τυρόπιτες.Καλή σας όρεξη!!






                   Παστουρμαδόπιτα

ΥΛΙΚΑ

150 γρ παστουρμά
250 γρ κασέρι
2 ντομάτες
1 πακέτο φύλλο κρούστας
λάδι
ρίγανη 





ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Απλώνουμε σ ένα πυρέξ τα μισά φύλλα κρούστας λαδομένα. Τρίβουμε το κασσέρι στο χοντρό τρίφτη και το απλώνουμε πάνων στα φύλλα. Καλύπτουμε την επιφάνεια της πίτας με τα φετάκια του παστουρμά και βάζουμε από πάνω τις ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες. Ρίχνουμε λιγη ρίγανη. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ελαφρώς λαδομένα, χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.
Καλή σας όρεξη!!









                 Λαχανοντολμάδες



 ΥΛΙΚΑ

 1 λάχανο μέτριο
 500 γρ. κιμά
2-3 ντομάτες (ψύχα)
 1 ποτηράκι  αλάτι και πιπέρι
του κρασιού ρύζι καρολίνα
 1-2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
 3-4 κ.σ. μα'ι'ντανό
 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ

2 κρόκους

 χυμό από 1-2 λεμόνια
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. λάδι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


 Βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να ανοίξουν και να μαλακώσουν λίγο τα φύλλα.Κόβουμε τα κοτσάνια και τα βάζουμε στο πάτο της κατσαρόλας. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι και το βάζουμε σε μία λεκάνη με το κιμά, το ρύζι (πολύ καλά πλυμένο), το μα'ι'ντανό, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι.Γεμίζουμε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου με λίγο κιμά και τυλίγουμε σε ρολάκια. Βάζουμε τους ντολμάδες στη κατσαρόλα ομοιόμορφα, τους ρίχνουμε νεράκι (2-3 ποτήρια), λάδι, αλάτι, πιπέρι και βάζουμε ένα πιατάκι από πάνω για να μη χαλάσουν το σχήμα τους.Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το λάδι με το αλεύρι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζουμί από τους ντολμάδες (1-2 ποτήρια),τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και αν θέλουμε αλάτι και πιπέρι. Αν η σάλτσα είναι πηχτή προσθέτουμε λίγο ζουμί ακόμη.Καλή σας όρεξη !!!








          Λαχματζούν με αραβική πίτα

                      και γιαούρτι



          ΥΛΙΚΑ

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κ σ ελαιόλαδο

250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κουταλιά σούπας κύμινο, τριμμένο

50 ml γλυκό κρασί

100 γρ. φρέσκια ντομάτα, ψιλοκομμένη

αλάτι - πιπέρι

8 αραβικές πίτες, μικρές

1 κουταλιά σούπας πελτέ ή 2 ντομάτες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

8 κουταλιές γλυκού γιαούρτι στραγγιστό 
2 κουταλιές σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο


ΠΑΡΑΚΕΥΗ



Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και 
τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ώσπου να γυαλίσει.Προσθέτουμε το κύμινο και τον κιμά και τον ανακατεύουμε με μια  κουτάλα για να μη σβολιάσει.Μόλις αλλάξει χρώμα, ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ½ ποτήρι κρασιού με νερό ή τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Απλώνουμε τις πίτες σε ένα ταψί, μοιράζουμε από πάνω τον κιμά και ψήνουμε για 5 λεπτά στον φούρνο.Σερβίρουμε με λίγο από το μείγμα ντομάτας, κρεμμυδιού και δυόσμου και συμπληρώνουμε με λίγο γιαούρτι. Καλή σας όρεξη!!!


































































                  ΦΑΡΦΑΛΕΣ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φαρφάλες
  • 3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
  • 250 γρ καπνιστό σολωμό
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο
     ψιλοκομμένο 
    άνηθο
  • λίγη τριμμένη παρμεζάνα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σουρώνουμε.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια και ρίχνουμε μέσα τον σολωμό και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί.Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε για λίγα λεπτά να δέσει.Ρίχνουμε και τις φαρφάλες, ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με άνηθο.Ο σολωμός με κρέμα γάλακτος και φαρφάλες είναι έτοιμος!Καλή σας όρεξη!!







                 Λιποδιαλυτική σούπα


         Υλικά

 2 μεγάλα καρότα
 4 μέτριες πιπεριές
 Μισό κιλό σέλινο
 5 ντομάτες
 1 λάχανο
 6 φρέσκα κρεμμύδια

    Εκτέλεση

  1. Κόβουμε σε κομμάτια όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό και τα βράζουμε για μισή ώρα. 
  2. Ένα μέρος της σούπας το περνάμε στο μπλέντερ και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο να δέσει. 
  3. Στο πιάτο μας προσθέτουμε ένα κουτάλι της σούπας λάδι, λίγο πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό. 
  4. Μπορούμε να τρώμε τη σούπα  μεσημέρι- βράδυ μέχρι και για 7 μέρες. 






           Noodles με λαχανικά!!


Υλικά

1 πακέτο noodles

3-4 καρότα βρασμένα

2 κούπες καλαμπόκι

1 κόκκινη πιπεριά μεγάλη

1 κρεμμύδι μεγαλούτσικο ή

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 1/2 φλυτζάνι μανιτάρια

 φετούλες

4 κ.σ. σόγια


Εκτέλεση

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (κατά τη γνώμη μου θέλουν λιγότερο βράσιμο 1-2 λεπτά) προσθέτοντας 2 σταγόνες λάδι για να μη κολλήσουν και σουρώνουμε.
Σε αντικολλητικό σκεύος με ελάχιστο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθήνει, προσθέτω καρότα, πιπεριά, μανιτάρια και τα φέρνουμε μιά δυό βόλτες.
Προσθέτω τα noodles ανακατεύω καλά να ενωθούν με τα λαχανικά, τελευταία προσθέτω τη σόγια και ανακατεύω.Σερβίρονται ζεστά.





                Πατάτες ογκρατέν


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό βρασμένες πατάτες 
100 γραμ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
100 γραμ. ζαμπόν σε λεπτές φέτες
10 φέτες λεπτές τυρί έμενταλ 
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
Μαργαρίνη
Τριμμένη φρυγανιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώστε αρκετή μαργαρίνη.  Κόψτε το έμενταλ και το ζαμπόν σε λωρίδες. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε λεπτές στρογγυλές ροδέλες.
Προθερμένετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.  Αλείψτε με μαργαρίνη ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίστε το με τριμμένη φρυγανιά. Βάλτε μια στρώση πατάτες, αλείψτε τες με μαργαρίνη και ρίξτε μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.  Κάντε μια στρώση ζαμπόν και πασπαλίστε με κεφαλογραβιέρα.  Επαναλάβετε όπως προηγουμένως, κάνοντας όμως πάνω στις πατάτες μια στρώση έμενταλ.  Συνεχίστε εναλλάσοντας στρώσεις με πατάτες, ζαμπόν, κεφαλογραβιέρα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, πατάτες και εμενταλ κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και αλείφοντας την κάθε στρώση με μαργαρίνη.
Βαλτε το πυρίμαχο σκεύος στο φούρνο και ψήστε το φαγητό για 40 λεπτά περίπου






      Κοτόπουλo Τίκα Μασάλα 
               με γιαούρτι 
Υλικά
1 σκελίδα σκόρδο

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο


25 ml ελαιόλαδο


Ξύσμα από 2 λεμόνια


100 ml ξινόγαλα 


1 κ. σ. κύμινο


1 κ. σ. garam masala


1 κ. σ. κουρκουμάς 


300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

 
4 στήθη κοτόπουλο κτυπημένα για να έχουν το ίδιο πάχος

 
Ελαιόλαδο


Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο




Εκτέλεση


  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα.
  • Μαρινάρουμε τα κοτόπουλα για 3 ώρες.
  • Στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, λαδώνουμε και ψήνουμε 
  • στο BBQ ή στο grill.
  • Σερβίρουμε με ρύζι ατμού ή πουρέ πατάτας.








Γιαννιώτικη κοτόπιτα σε τραγανή σφολιάτα


Υλικά


1 φύλλο σφολιάτας
3 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο
2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φλ αρακά κατεψυγμένο
1 κ.σ αλεύρι
500 γρ φρέσκο γάλα
αλάτι-πιπέρι 
αυγό
 λίγο νερό


Εκτέλεση


Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο για 6-7’. Προσθέτουμε το κρεμμύδι. Αφήνουμε να μαραθεί για 5’. Προσθέτουμε τον αρακά και τα καρότα. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας, αλατοπιπερώνουμε, σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει καλά η κρέμα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Λαδώνουμε πυρίμαχο μακρόστενο ή οβάλ σκεύος και αδειάζουμε τη γέμιση. Ανοίγουμε τη σφολιάτα στον πάγκο και κόβουμε τη σφολιάτα στο μέγεθος του  ταψιού. Κρατάμε τα περισσεύματα. Χαράζουμε μικρές χαρακιές στη σφολιάτα  ώστε να αναπνέει η πίτα και να εξατμίζονται οι υδρατμοί. Την ακουμπάμε στη γέμιση και την κολλάμε στο χείλος του ταψιού. Κάνουμε διάφορα σχήματα με τα περισσεύματα και τα κολλάμε με λίγο νερό στην επιφάνεια. Ψήνουμε για  20’ στους 200°C, χτυπάμε το αυγό με το νερό και αλείφουμε την επιφάνεια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20’ επιπλέον, μέχρι να ροδίσει καλά. Η πίτα αυτή σερβίρεται με κουτάλα, δεν κόβεται σε κομμάτια, γιατί η γέμισή της είναι κρέμα.

Μυστικό.Οι χαρακιές στην επιφάνεια της σφολιάτας επιτρέπει στα υλικά της γέμισης να αναπνεύσουν. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια θρυμματιστή, τραγανή και καλοψημένη σφολιάτα.









             Pizza με ψητά ντοματίνια 

                     και παρμεζάνα


Υλικά

  • 200 gr. τομάτες τσαμπί
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 δόση ζύμη ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/4 του φλιτζανιού νιφάδες παρμεζάνας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 7-8 φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση



Προθερμάνετε το γκριλ.
Βάλτε τις ντομάτες σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και ράντιστε με 1 κ.γ. λάδι. Ψήστε στο γκριλ για 4' λεπτά περίπου να ζαρώσουν οι τομάτες και να καραμελώσουν.
Προθερμάνετε τον φούρνο  στους 200 στις αντιστάσεις
Ανοίξτε τη ζύμη σας και προσθέστε τις ντομάτες και την κάπαρη. Πασπάλισε με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήσε στη χαμηλή θέση του φούρνου για 10' λεπτά να πάρει χρώμα η ζύμη.
Βάλτε το βασιλικό, τις νιφάδες παρμεζάνας, το ελαιόλαδο και το λεμόνι σε ένα μπολ, 
ανακατέψτε και 
αλατοπιπέρωσε
Κόψε την πίτσα σε κομμάτια και άπλωσε από πάνω τα υλικά αφού ψηθεί – βασιλικό, παρμεζάνα. 








             Pizza με πιπεριές

                                                                 
Υλικά

  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. δενδρολίβανο
  • 1/2 κ.γ. βασιλικό
  • 1/3 του φλιτζανιού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1/4 του φλιτζανιού νερό
  • Ζύμη ολικής άλεσης
  • 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά (120 γρ.)
  • 3 μικρές πιπεριές (κίτρινη, κόκκινη και πράσινη) σε κυβάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο


Εκτέλεση

Προθερμαίνω
 τον φούρνο
 στους 200.
Αναμειγνύω τα μπαχαρικά με το χυμό ντομάτας και το νερό σε ένα μπολ.
Απλώνω το ζυμάρι της πίτσα σε ένα ταψάκι 20 εκατοστών. Μπορείτε αν θέλετε να την κάνετε και πιο λεπτή ως και 30 εκατοστά. 
Αλείψτε τη σάλτσα πάνω στη ζύμη.
Πασπαλίστε με τις πιπεριές και το τυρί. Βάλτε την πίτσα στο 
φούρνο και ψήστε για 10-12 λεπτά να λιώσει το τυρί.


 



                    Pizza με κοτόπουλο

Υλικά

  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 3/4 φλιτζάνια ντοματάκια cherry στη μέση
  • Αλάτι, κόκκινο πιπέρι
  • Λίγο φρέσκο μαϊντανό
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
  • Ζύμη για πίτσα ολικής άλεσης
  • 2 φλιτζάνια φιλέτο κοτόπουλο ψητό ή βραστό

Εκτέλεση


Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 .

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε για 5'.

Προσθέστε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και αφήστε το μείγμα να πάρει βράση.

Χαμηλώστε τη φωτιά και άστε να δέσει η σάλτσα σας για ένα τέταρτο της ώρας περίπου

Προσθέστε στο τέλος τα μυρωδικά σας (μαϊντανό και βασιλικό) και κατεβάστε από τη φωτιά.
 Αφήστε να κρυώσει καλά

Άνοιξε τη ζύμη σου και βάλε τη σε ταψάκι λαδωμένο και ελαφρά αλευρωμένο

Άπλωσε από πάνω τη σάλτσα αφήνοντας 1 δάκτυλο περιθώριο στις άκρες και πρόσθεσε το κοτόπουλο και τα τυριά.
Ψήστε στους 250 για 10' να λιώσει το τυρί και να πάρει ελαφρό χρώμα η ζύμη.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.








          Pizza με κατσικίσιο τυρί


Υλικά


  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 δόση ζύμη για πίτσα ολικής άλεσης
  • 1 φλιτζάνι ντοματάκια cherry κομμένα στη μέση
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. ξηρό βασιλικό
  • 1/2 κ.γ. ξηρή ρίγανη
  • 50 γρ. κατσικίσιο τυρί σε λεπτές φετούλες
  • 100 γρ. κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • 1 ματσάκι φρέσκια ρόκα

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200.
Λιώστε τα μισά ντοματάκια στο μπλέντερ. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τα μυρωδικά, ρίγανη και βασιλικό.

Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα ταψάκι 20 εκατοστών και απλώστε πάνω της τη λιωμένη ντομάτα.
Βάλτε 1 κ.γ. λάδι σε αντικολλητικό σκεύος και σοτάρετε το κρεμμύδι να μαλακώσει για 5-6 λεπτά.

Προσθέστε τα κρεμμύδια πάνω από την σάλτσα ντομάτα, και μοιράστε τα υπόλοιπα ντοματάκια, τα κομμάτια με το κατσικίσιο τυρί και 4-5 φυλλαράκια ρόκας εδώ κι εκεί.
 Πασπαλίστε με το κίτρινο τυρί.
Βάλτε στο φούρνο για 10' λεπτά περίπου να λιώσει το κίτρινο τυρί και να ψηθεί 
η ζύμη.
Σερβίρετε με φρέσκα φύλλα ρόκας και ραντίζοντας με το ελαιόλαδο που έμεινε στην επιφάνεια της πίτσας.








            Ζύμη ολικής άλεσης για πίτσα

Υλικά

  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Λιώστε τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό και προσθέστε την μαγιά.
 Αφήστε το μείγμα να σταθεί 10 λεπτά.

Προσθέστε το ελαιόλαδο και το αλάτι.

Στη συνέχεια ανακατέψτε το αλεύρι ολικής άλεσης και
 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και προσθέστε το 
σιγά, σιγά να γίνει μια ζύμη.

Βγάλτε τη ζύμη και δουλέψτε τη σε επιφάνεια εργασίας πασπαλισμένη
 με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Βάλτε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και γυρίστε τη να λαδωθεί 
από όλες τις πλευρές σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε να 
διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα.

Στη συνέχεια χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη και αφήστε ακόμη 
45 λεπτά να πάρει περισσότερο όγκο.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220oC ανοίξτε τη ζύμη σε 
λαδωμένο ταψάκι όσο πιο λεπτή μπορείτε.

Αν θέλετε μπορείτε να την ψήσετε για 10-15 λεπτά σκέτη και 
στη συνέχεια να προσθέσετε τα υλικά.













                    Ώρα για BBQ



Υλικά

μπριζόλες μοσχαρίσιες
λουκάνικα
σουβλάκια χοιρινά
αλάτι, πιπέρι

Pepper steak sauce για τα ψητά

3 κ.γ. ανάμεικτα πιπέρια σε κόκκους
3 κ.σ. βούτυρο
1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/3 φλ. κονιάκ
1/2 φλ. ζωμός κρέατος
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
αλάτι

Ψητά λαχανικά

μελιτζάνα
χρωματιστές πιπεριές
σπαράγγια
μανιτάρια πλευρώτους ή ασπρομανίταρα μεγάλα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Σάλτσα μουστάρδας με μέλι για τα ψητά λαχανικά

6 κ.σ. μουστάρδα 
2 κ.γ. μαγιονέζα
2 κ.γ. μέλι
1/2 λεμόνι χυμό και ξύσμα


Εκτέλεση


Μπορούμε να ψήσουμε ιδανικά σε σχάρα με κάρβουνα ,σε bbq με γκάζι, 
σε γκριλιέρα στο μάτι της κουζίνας ή ακόμα και στην τοστιέρα ανοίγοντας 
την στα δυο.
Ψήνουμε τα κρεατικά σύμφωνα με το γούστο μας κι ανάλογα με το πάχος
 του κάθε είδους. Τα διατηρούμε μετά το ψήσιμο σε ζεστό πιάτο για 6-8' 
σκεπασμένα ώστε να ξεκουραστούν.
Τα σερβίρουμε με ψητές πατάτες, ψητά λαχανικά και pepper stake sauce.

Pepper steak sauce 

Σπάμε τα πιπέρια σε γουδί ή με χοντρό πλάστη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς
 δυνατή φωτιά για 3', προσθέτουμε τα πιπέρια, σβήνουμε με το κονιάκ και
 αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος και βράζουμε 
για 3'. Τέλος προσθέτουμε την κρέμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. 
Σιγομαγειρεύουμε να έρθει στην επιθυμητή πυκνότητα. Αλατίζουμε στο τέλος.

Ψητά λαχανικά

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες. Τα αλείφουμε 
ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε σχάρα ή γκριλιέρα για λίγα λεπτά να μαλακώσουν ελαφρά. Τα βάζουμε σε μεγάλο δίσκο. Τα περιχύνουμε με τη 
σάλτσα μουστάρδας.
Για την σάλτσα μουστάρδας ανακατεύουμε όλα α υλικά σε μπολ να ενωθούν.









                 Χοιρινή τηγανιά με 

                    κρέμα γάλακτος



Υλικά


1 κιλό χοιρινό(κομμένο σε μπουκίτσες)
1 κούπα ελαιόλαδο 
1 κουτί μανιτάρια
1 κρέμα γάλακτος
1 κ.σ μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση


Σοτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο.  Αλατοπιπερώνουμε,ρίχνουμε λίγο 
νερό
(1 κούπα) και  αφήνουμε να μαλακώσει το κρέας .
 Όταν ειναι έτοιμο  ρίχνουμε στο κρέας τα μανιτάρια

(αν θέλουμε τα περνάμε λίγο από το τηγάνι) και τα ανακατεύουμε 
να ενωθούν μεταξύ τους. 
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με τη μουστάρδα και ανακατεύουμε 
ελαφρά  μέχρι να πήξει η κρέμα γάλακτος
Σερβίρουμε αμέσως με πατατούλες τηγανιτές η ρύζι!!!










                  Club sandwich


Υλικά

  • 6 φέτες μεγάλο ψωμί του τοστ 
  • 4 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα καπνιστή
  • 4 φέτες μπέικον καπνιστό
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κάθετες στρογγυλές φέτες
  • 1 στήθος κοτόπουλο
  • 4 φέτες τυρί τσένταρ
  • 4 φύλλα μαρουλιού
  • 2 αυγά βρασμένα
  • 4 κ.σ. μαγιονέζα
  • 2 μεγάλες πατάτες φρέσκιες

Εκτέλεση


  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 
  • Σε ένα αντικολλητικό ταψί βάζουμε τις φέτες του μπέικον και το
  •  ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό.
  • Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζουμε το στήθος κοτόπουλου. 
  • Το πασπαλίζουμε με αρκετό λάδι, αλάτι και πιπέρι.
  • Σε μία μικρή φόρμα για κέικ βάζουμε 2 κλ. δενδρολίβανο, 5 κλ. 
  • θυμάρι και 1 σκ. σκόρδο σπασμένη με το χέρι και αφήνουμε 
  • στην άκρη.
  • Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το κοτόπουλο και 
  • του δίνουμε χρώμα και από τις 2 πλευρές μαζί με το λάδι που το μαρινάραμε. 
  • Μόλις πάρει καλό χρώμα το κοτόπουλο το αφαιρούμε από το τηγάνι 
  • και το τοποθετούμε πάνω από τα μυρωδικά που έχουμε στη φόρμα
  •  για κέικ. 
  • Το λάδι που έχει περισσέψει στο τηγάνι το ζεσταίνουμε για ακόμα 
  • 1-2 λεπτά και αφού ζεσταθεί αρκετά το περιχύνουμε πάνω από το κοτόπουλο και τα μυρωδικά. Θέλουμε μόλις ρίξουμε το λάδι από
  •  πάνω να τσιτσιρίσει. 
  • Μόλις ετοιμαστεί το μπέικον το αφαιρούμε από το φούρνο και τον χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς.
  • Ψήνουμε το κοτόπουλο μας για 10-12 λεπτά.
  • Αφού είναι έτοιμο και το κοτόπουλο καλό θα ήταν να το αφήσουμε 
  • 10 λεπτά να κρυώσει για να μας είναι εύκολο να το κόψουμε
  •  σε πλάγιες κάθετες φέτες πάχους 2 εκ. 
  • Κόβουμε τα αυγά μας σε κάθετες φέτες.
  • Παράλληλα φρυγανίζουμε τα ψωμιά μας σε μια τοστιέρα.
  • Παίρνουμε μία φρυγανισμένη φέτα ψωμί του τοστ και απλώνουμε
  •  ένα μέρος της μαγιονέζα στην επιφάνεια. Από πάνω βάζουμε 
  • 1 φέτα τυρί και 1 φέτα ζαμπόν, το μπέικον, 2 φέτες κοτόπουλο,
  •  το μαρούλι, τη ντομάτα. Παίρνουμε άλλη μία φέτα ψωμί του τοστ 
  • την οποία αλείφουμε και από τις 2 πλευρές με μαγιονέζα και τη
  •  βάζουμε πάνω από τη ντομάτα. Από πάνω βάζουμε 1 φέτα τυρί, 
  • 1 φέτα ζαμπόν, 1 αυγό που έχουμε κόψει, ντομάτα, μαρούλι και 
  • μπέικον. Καλύπτουμε με την 3η φέτα που έχουμε αλείψει από 
  • την κάτω πλευρά με μαγιονέζα. 
  • Επαναλβάνουμε τη διαδικασία για τις άλλες 3 φέτες του τοστ έτσι
  •  ώστε να πάρουμε 2 club sandwich. 
  • Τα κόβουμε στα 4 έτσι ώστε να πάρουμε 4 τριγωνάκια. 
  • Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές.







                  Σαρδέλες ψητές στη σχάρα

                           στα κάρβουνα


    Υλικά


    16 σαρδέλες πλυμένες
    Μισή κούπα ελαιόλαδο
    3 λεμόνια
    2 κόκκινες πιπεριές
    2 κουτ.σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
    3 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
    1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    Αλάτι

    Εκτέλεση 

    Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα και λαδώνουμε τη σχάρα
    Κόβουμε δύο λεμόνια σε φέτες και ένα άλλο στη μέση
    Βάζουμε τις φέτες στη σχάρα για 2 λεπτά από κάθε πλευρά
    Βάζουμε τις πιπεριές και ψήνουμε για 1 λεπτό
    Βάζουμε μερικές φέτες λεμόνι σε ένα μπολ και ρίχνουμε από πάνω τις πιπεριές
    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κρεμμύδι και αλάτι
    Αλατίζουμε τις σαρδέλες και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο
    Τις ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά
    Σερβίρουμε με τις φέτες λεμόνι και περιχύνουμε με τη σως της πιπεριάς




        Αβγά στο φούρνο με λουκάνικα
                λαχανικά και γιαούρτι

    Υλικά
    1 κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια
    ½ κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
    2 λουκάνικα με πορτοκάλι κομμένα σε φέτες
    1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε φέτες
    1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε φέτες
    ½ κ. γ. ξερό θυμάρι
    1 σκελίδα σκόρδου
    6 αβγά
    ½ κούπα γιαούρτι στραγγιστό 
    ½ κούπα γραβιέρα τριμμένη
    1 κ. σ. χυμός λεμονιού
    3 κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
    Αλάτι και πιπέρι
    Εκτέλεση 

    • Τοποθετούμε στο μπλέντερ τη ντομάτα με το κρεμμύδι, το σκόρδο,
    •  αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς.
    • Τοποθετούμε τη σάλτσα σε ένα μεγάλο τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. 
    • Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα λουκάνικα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά 
    • για 10 λεπτά.
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180⁰C.
    • Στη συνέχεια, σπάμε τα αβγά στην επιφάνεια της σάλτσας και μαγειρεύουμε για 
    • ακόμη 7-8 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε.
    • Πασπαλίζουμε με το τυρί και τοποθετούμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει εντελώς.
    •  Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
    • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι  με το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε 
    • μικρές κουταλιές σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, όσο είναι ακόμη 
    • ζεστά τα αβγά.


                               Κακαβιά
    Υλικά
    • 1,5 κιλό διάφορα ψάρια για βραστά
    • 1 μέτριο κρεμμύδι
    • 1 μεγάλη πατάτα
    • 1 ντομάτα τριμμένη
    • 1/2 ματσάκι σέλινο
    • Λίγο ελαιόλαδο
    • Αλάτι, πιπέρι
    • Χυμό από ένα λεμόνι

    Εκτέλεση 

    Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια πολύ καλά.
    Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα χοντροκόβουμε και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό.
    Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν.
     Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες, προσθέτουμε τα ψάρια.
    Τα βράζουμε όλα μαζί για 20 λεπτά περίπου.
    Αφαιρούμε τα ψάρια,τα καθαρίζουμε και τα μοιράζουμε σε μερίδες.
    Στη σούπα που έμεινε στην κατσαρόλα προσθέτουμε το λεμόνι και σερβίρουμε πάνω από το ψάρι.




    Πατατοσαλάτα με σπαράγγια 
           και αρακά

    Υλικά
    900 γρ. πατάτες baby
    500 γρ. σπαράγγια
    100 γρ. αρακά
    100 γρ φασολάκια φρέσκα μόλις βρασμένα
    4 μικρά ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες

    Για τα κρεμμύδια πίκλες

    3 φρέσκα κρεμμυδάκια
    ¼ της κούπας ξύδι λευκό
    ¼ της κούπας νερό
    1 κ.σ. αλάτι χοντρό
    1 ½ κ.γ. ζάχαρη

    Για τη vinaigrette της σαλάτας μας

    ¼ της κούπας ελαιόλαδο
    2 κ.σ. μουστάρδα με ολόκληρους κόκκους σιναπιού
    2 κ.γ. μουστάρδα Dijon
    2 κ.σ. μηλόξυδο
    αλάτι
    πιπέρι
      

    Εκτέλεση 

    Τοποθετούμε τις πατάτες σε μία μέτρια κατσαρόλα 
    και τις καλύπτουμε με νερό. Βράζουμε για 15 λεπτά 
    ή μέχρι να τις τρυπάμε με ένα μαχαίρι και να πέφτουν.
     Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν 
    τελείως μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
    Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τις πίκλες μας. Βάζουμε το ξύδι,
     το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα βάζο με καπάκι 
    και χτυπάμε μέχρι η ζάχαρη και το αλάτι να διαλυθούν.
    Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε πολύ λεπτές φέτες και τα 
    βάζουμε στο μείγμα με το ξύδι. Σκεπάζουμε και βάζουμε 
    στο ψυγείο μέχρι να θελήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. 
    Αν μπορούμε, τα αφήνουμε στην άκρη για ολόκληρη τη νύχτα.
    Γεμίζουμε την κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για τις 
    πατάτες με αλατισμένο νερό και φέρνουμε σε βρασμό. 
    Ετοιμάζουμε δίπλα ένα μπολ μεγάλο με πάγο και νερό μέσα. 
    Καθαρίζουμε τα σκληρά μέρη από τα σπαράγγια . 
    Μόλις βράσει το νερό , βάζουμε μέσα τα σπαράγγια μας .
     Μετά από ένα λεπτό βάζουμε και τον αρακά μας. 
    Μετά από 2 λεπτά , σουρώνουμε τα λαχανικά μας και 
    τα βουτάμε αμέσως στο κρύο νερό. Σουρώνουμε και 
    τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την
     περίσσεια νερού.
    Κόβουμε τα σπαράγγια σε κομμάτια του 1.5 εκ και τα
     βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε τις πατάτες σε 
    κύβους μεσαίου μεγέθους και τις προσθέτουμε στο μπολ. 
    Κόβουμε τα ραπανάκια σε πολύ λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο .
     Αν είναι πολύ μεγάλα, μπορούμε να ξεκινήσουμε κόβοντας
     τα κατά μήκος πρώτα.
    Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε τη σαλάτα, ή 
    1-2 ώρες πριν, χτυπάμε τα υλικά για το ντρέσινγκ και 
    πασπαλίζουμε τα λαχανικά μας . Ρίχνουμε και όσα κρεμμυδάκια 
    πίκλες θέλουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.





    Πέννες με σάλτσα Alfredo και γαρίδες


    Υλικά


    • 500 γρ. γαρίδες
    • 2 κ.σ. μαϊντανός
    • 1 κουτί πέννες
    • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
    • 1/2 φλ. μοτσαρέλα
    • 2 κ.σ. παρμεζάνα
    • αλάτι, πιπέρι
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    Για την σάλτσα Alfredo
    • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 4 σκελίδες σκόρδο
    • 1 κουτί γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά
    • 2 κ.σ. βούτυρο
    • 1 κουτί cream cheese
    Εκτέλεση
    Για να κάνετε τη σάλτσα λιώνετε το βούτυρο σε πλατύ σκεύος και από πάνω ρίχνετε το σκόρδο μέχρι να γίνει αισθητή η μυρωδιά. Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με σύρμα προσθέτοντας σιγά σιγά το γάλα μέχρι να πυκνώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε το τυρί κρέμα και το πιπέρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι λιώσει. Αφήνετε την σάλτσα στην άκρη.
    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 και ψήνετε περίπου 6-8 λεπτά στην εσωτερική σχάρα τις γαρίδες μέχρι να ροδίσουν αλείφοντας τες με λάδι αλάτι και πιπέρι.
    Βράζετε τα μακαρόνια και τα τοποθετείτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε όλα τα υλικά, τις γαρίδες και την σάλτσα και ανακατεύετε πολύ καλά. Από πάνω ρίχνετε παρμεζάνα  και το βάζετε στο φούρνο για 15 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει το τυρί.




    Γαύρος πλακί στο φούρνο

    Υλικά





    • 1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος και χωρίς κεφάλια, πλυμένος, αλατισμένος και μέσα σε σουρωτήρι, για να στραγγίξει από τα υγρά του
    • 2 ντομάτες ώριμες, χωρίς τη φλούδα, περασμένες από τον τρίφτη ή κομμένες σε κυβάκια
    • 6 - 7 σκελίδες σκόρδου ή όσες θέλετε, κομμένες σε λεπτά φετάκια
    • αλάτι, πιπέρι
    • 2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
    • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
    • 200 ml ελαιόλαδο

    Εκτέλεση 

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι 100 ml από το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τα σκόρδα για μισό λεπτό, ίσα να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε και τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Οταν η σάλτσα πάρει βράση, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε μέσα το γαύρο και τον περιχύνουμε με τη σάλτσα.
    Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και κουνάμε το ταψί, ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα ο γαύρος και η σάλτσα. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι ο γαύρος να γίνει και να έχει αρπάξει μια λεπτή κρούστα από την ντομάτα.


    Γαύρος πλακί στο φούρνο, με φρέσκιες ντομάτες και πατάτες




    Κοτόπουλο με σάλτσα πορτοκαλιού


    Υλικά 

    - 1 μέτριο κοτόπουλο

    - 1 μεγάλο πορτοκάλι σε φέτες

    - Χυμός από τρία πορτοκάλια

    - Χυμός από μισό λεμόνι

    - 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

    - 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

    - Ελαιόλαδο

    - Αλάτι

    - Πιπέρι



    Εκτέλεση

    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια σοτάρουμε το κοτόπουλο, το οποίο έχουμε κόψει σε μερίδες.
    Το αφήνουμε να ροδίσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
    Σβήνουμε με το χυμό των πορτοκαλιών και το λεμόνι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μισό φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει. Μετά από 20 λεπτά ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις φέτες του πορτοκαλιού, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά. Γαρνίρουμε με ρύζι ή πατάτες και φέτες πορτοκαλιού.

    kotop




    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου